Verica Rakočević Katalog Čučuk Stana Slika

VERICA RAKOČEVIĆ | MODNI DIZAJNER

“Trend ili diktat mi je jednako neprihvatljiv koliko i zabrana.”

Verica Rakočević Slika

OTKUD LJUBAV PREMA MODI?
Slučajno. Književnost je moja velika ljubav. Kao petnaestogodišnja devojčica dobila sam nagradu kao najbolji mladi pesnik Beograda. Moda je sasvim slučajno, kao profesija ušla u moj život, a onoga trenutka kada se dogodilo, kao pravi štreber, znala sam da to mora da bude precizno, profesionalno i sa smislom, te sam prionula na učenje koje je trajalo godinama. U međuvremenu se rodila ljubav.

MODNA USPOMENA IZ DJETINJSTVA?
Najinteresantnije modno sećanje je vezano za jedan Prvi Maj i sandale. Naime, moj otac je bio direktor u jednom malom mestu kod Negotina kada sam imala 5 godina. Pošto sam navikla da mi se skoro svakog meseca kupuju nove sandale, tog 1. Maja je kupovina izostala i ja sam namerno pokidala kaiševe na svojim sandalama da bi dobila nove. Pošto roditelji iz pedagoških razloga nisu hteli da mi ispune želju, ja sam plačući išla ulicom i na sav glas vikala: “Moj tata je direktor, a ja za Prvi Maj imam poderane sandale.”

BISTE LI SE I DANAS ODLUČILI ZA ISTU KARIJERU?
Mislim da DA, možda bi želela da to bude samo u nekoj zemlji urođenih kriterijuma, da sav ovaj trud, posvećenost i ogromna ljubav dođu na mesto koje mi pripada. Kada to kažem mislim i na pozicije koje imaju moje kolege u zemljama gde su stvari postavljene kako treba.

MODNE IKONE?
Za mene su modne ikone žene koje ni u kom slučaju ne podležu diktatima trenda i onom meni omraženom ultimatimu MUST HAVE. Moj modni stav i pogled izlazi iz klišea modnih standarda. Meni je bavljenje ovim poslom donelo veliko zadovoljstvo, pre svega zato što se trudim da moja moda bude umetnost. Moja modna ikona je Marina Abramović, žena sa stavom, sadržajem i misterijom.

MJESTO U BEOGRADU KOJE MORAMO POSJETITI?
Avalski toranj, sa koga se vidi predivna panorama grada, Etnografski muzej, riznica kulturnog nasleđa i boemska četvrt Skadarlija.

NA KOGA BISMO TREBALI OBRATITI PAŽNJU?
Na Choomich Fashion District. Tamo se nalaze najtalentovaniji mladi dizajneri Beograda poput Peđe Nerića, Tamare Radivojević, Ane Ljubinković, Ane Šekularac i drugih.

KAKO BISTE OPISALI SVOJ STIL?
Sportsko/elegantan, specifičan svakako i pre svega prilagođen mojoj energiji i karakteru.

MUZA?
Moje muze su žene koje su bile posebne u svakom smislu i išle daleko ispred vremena u kome su živele. Kolekcije inspirisane Isidorom Duncan, Fridom Kahlo, Coco Chanel, Čučuk Stanom obeležile su moj rad. U današnjem vremenu još se nije izdvojila takva žena. Trenutno radim na kolekciji inspirisanoj jednom od mojih fascinacija, Lu Andreas Salome. Žena za kojom su bili ludi Niche, Rilke, Freud i mnogi drugi , koja je osim fascinantne lepote imala i nadvremenski um.

ŠTO VAM NEDOSTAJE KAD NISTE DOMA?
Deca i prijatelji, to je ujedno i smisao i sadržaj mog života.

KAMO BISTE NAJRADIJE OTPUTOVALI?
U Argentinu i na Kubu, gde sam već bila dva puta i gde sam održala osam revija. Fascinacija Južnom Amerikom je jako naglašena u mom životu.

JE LI MODA POSTALA TREND?
Onoga trenutka kada je iz faze VISOKE MODE, prešla na uličnu, izgubila posebnost i epitet umetnosti, postala je TREND sa svim lošim akcentima koje za mene ima ovaj izraz. Trend ili diktat mi je jednako neprihvatljiv koliko i zabrana.

KOGA BISTE VOLJELI VIDJETI U SVOJIM KREACIJAMA?
Moje želje nikako ne idu u pravcu osoba sa javne scene samo zato što to nosi dobar marketing. U svojim modelima želela bih da hodaju žene čudesne energije koje znaju da prepoznaju sadržaj i inspiraciju u mojim haljinama. Recimo Vedranu Rudan.

2012. ĆE OBILJEŽITI?
Nadam se više pametnih žena koje će znati da svoje živote oboje onim bojama koje ih vesele.

ŠTO TRENUTNO SLUŠATE?
Davida Garretta, violinista koji je svakodnevno tu da mi dan počne i završi sa lepotom.

ZAŽELITE ŽELJU.
Da uvek budem zdrava.

KAKVA JE PO VAMA MODNA INDUSTRIJA U SRBIJI DANAS?
Modna industrija u Srbiji takoreći ne postoji. Postoje potencijali, mnogo talentovanih ljudi koji mukotrpno pokušavaju da urade nešto od srpske mode.

ŠTO BISTE PORUČILI MLADIM DIZAJNERIMA?
Ima jedna divna uzrečica kod nas: “Prvo skoči pa kaži hop.” Problem mladih dizajnera je što posle prve revije koju imaju, ako im u prvi red sedne nekoliko poznatih pevaljki, već umisle da su John Galliano. Znači, bez godina prakse, učenja i širenja vidokruga ne može se uraditi ništa kvalitetno.

KOGA ŽELITE POGURATI?
Sebe, da prihvatim činjenicu da bi bilo dobro i da malo usporim ritam.

Leave a Reply